ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   HUB   /   Blog
Blog
«Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι»
28. 05. 2018

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή (26&27 Μαίου) στο Ελατοχώρι της Πιερίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  Ο τίτλος της ήταν “Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι” και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός διήμερου δράσεων που διοργάνωσαν οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τους τοπικούς φορείς του Ελατοχωρίου με  την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων», που εκπονείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α. αφού ερεύνησαν και μελέτησαν την περιοχή, προτείνουν ένα νέο τουριστικό προφίλ για το Ελατοχώρι Πιερίας. Το έκαναν σε συνεργασία με τους τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και δημιούργησαν μια νέα τουριστική ταυτότητα που βασίζεται στο τσάι Oλύμπου (sideritis scardica) που καλλιεργείται στην περιοχή.
Στην συνέδριο την πρώτη ημέρα, είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις προτάσεις τους ενώ ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής.
Αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ ζωηρή συζήτηση με ντόπιους και επισκέπτες οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, με τον τρόπο προβολής και προώθησης της περιοχής, με την συνεργασία ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.
Θυμίζουμε πως το Ελατοχώρι, είχε βασίσει την τουριστική του ανάπτυξη κυρίως στο χιονοδρομικό του κέντρο αλλά και τους Έλληνες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου που στις καλές εποχές ήταν αρκετοί. Έτσι σταδιακά αναπτύχθηκε μια σχετικά καλή ξενοδοχειακή υποδομή αλλά και δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό. Καθώς οι Έλληνες δυσκολεύονται πλέον να εκδράμουν τα σαββατοκύριακα, τουλάχιστον στο βαθμό που το έκαναν παλαιότερα, ενώ λόγω της κλιματικής αλλαγής το χιονοδρομικό κέντρο δε λειτουργεί για επαρκές χρονικό διάστημα, το προηγούμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης κατέρρευσε. Ωστόσο το σίγουρο είναι πως η περιοχή διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο που θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη του Ελατοχωρίου. Αρκεί να καταφέρουν οι ντόπιοι να τα υποστηρίξουν συλλογικά , να τα συνδέσουν με τον τουρισμό και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού πχ τουριστικών πρακτόρων, για να ξαναβάλουν το Ελατοχώρι στα προγράμματα τους.

Τόσο το ιστορικό συμπόσιο «Νόστιμον Ημαρ» το Σάββατο βράδυ, όσο και οι δράσεις της Κυριακής, απέδειξαν ότι οι επισκέπτες αποζητούν πλέον να βιώσουν εμπειρίες στον τόπο που επισκέπτονται που να βασίζονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων.

Το πρόγραμμα έληξε με μία πολύ ζωηρή συζήτηση όλων των συμμετεχόντων στις δράσεις όπου έγινε μία έντιμη αξιολόγηση του προτεινόμενου μοντέλου και χαράχθηκαν οι οδηγίες για την υιοθέτησή του από τους τοπικούς φορείς του Ελατοχωρίου.

«Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι»
«Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι»
«Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι»
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!