ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Εκπαίδευση Ενηλίκων   /   Σεμινάρια   /   Λίστα Σεμιναρίων
Λίστα Σεμιναρίων
Μεσογειακό Κελάρι
Βίκυ Βοσκάκη, Νικολαος Γκιζγκής
Ξεκίνημα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024
Διάρκεια: 30 ώρες ; 11 συναντήσεις
Ημέρες / Ώρες: Χειμερινό & Εαρινό Πέμπτη 5-8μμ

Περιγραφή Σεμιναρίου

Το Σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων και πιάτων διατροφής με βάση τη Μεσογειακή κουζίνα καθώς και εμπειρικούς τρόπους επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να μάθουν την ιστορική αναδρομή του μεσογειακού κελαριού
  • Να παρασκευάσουν και να συντηρούν παραδοσιακά προϊόντα όπως ζυμαρικά,  πίτες, τουρσιά, ελιές, ψωμί, παστουρμά, κρέας παστό, ψάρια παστά, μουστάρδες, σάλτσες,  μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, εποχιακά γλυκά και άλλα πολλά

Ιστορικά στοιχεία για την ονομασία «Μεσογειακό Κελάρι»:

Δεν υπάρχει  αγροτικό σπίτι  δίχως κελάρι  έως και  σήμερα! Και ας έχουμε ψυγεία και καταψύκτες. Το κελάρι είναι  ένας  ζωντανός βοηθητικός αποθηκευτικός  χώρος που ανανεώνεται ολοχρονίς! Ο  πιο βορεινός  με χοντρούς τοίχους  να μην ανεβαίνει  το καλοκαίρι η θερμοκρασία,  με  ένα παραθυράκι μικρό που  βοηθά  στον   εξαερισμό   ένας   χώρος δίχως υγρασία  που η  θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς  μήνες  δεν   ξεπερνά  τους   18- 20C βαθμούς. Το κελάρι  γίνεται  στο υπόγειο ή ημιυπόγειο του σπιτιού με επιλογή  ο χώρος να έχει άμεση  πρόσβαση  από την   κουζίνα. Να μπορεί η νοικοκυρά να μπαινοβγαίνει να αποθηκεύει  μα και να ελέγχει  αν όλα είναι στη θέση τους και είναι καλά!!!

Ας  τρυπώσουμε να δούμε τι έχει και διατηρεί το κελάρι:  το πρώτο που  βλέπουμε είναι η  τάβλα κρεμασμένη με αραδιασμένα τα ροδοψημένα  καρβέλια, τουρσιά και γλυκά στα βάζα. Η νοικοκυρά αρχίζει πάντα τη  χρονιά  για το κελάρι  τον Σεπτέμβρη!  Τότε  ξεκινούν  τα πρώτα τουρσιά  με τη  μελιτζάνα και  τις πιπεριές! Το μικρό μελιτζανάκι για  γλυκό κουταλιού  και  το τραγανό σταφύλι.  Δροσίζει  ο καιρός  και αρχίζουν  οι ετοιμασίες  για  τον  τραχανά, τα μακαρόνια, τα ξερά φύλλα  πίτας !

Φθινόπωρο!!! Ξεκινάει  ο τρύγος, πανηγύρι!! τα σταφύλια μπαίνουν  στο πατητήρι! Και  πρώτα θα πάρουμε  το μούστο   το κρασί   ακολουθεί   το τσίπουρο.   και από τον  μούστο  θα  γίνει  το  πετιμέζι  που μπαίνει στα ρετσέλια  με  τα  ώριμα σύκα τις  κολοκύθες  και σταφύλια.   Μετά  από  το μάζεμα τις ελιάς  ξεχωρίζουν  οι βρώσιμες ελιές  με  πρώτες τις θρούμπες  που γίνονται  πιο γρήγορα:  μπαίνει το λάδι  και  γεμίζει το κελάρι  χρυσάφι!! ετοιμάζεται το λάχανο να γίνει τουρσί στα βαρέλια!!  τα κυδώνια  ωρίμασαν  θα γίνουν  γλυκό,   μαρμελάδα, κυδωνόπαστο,  και οι φλούδες  θα γίνουν  πελτές  τίποτα δεν πάει χαμένο!!!!

Χειμώνας!!! και κοντά  στα Χριστούγεννα  είναι  και οι μεγάλες ετοιμασίες για την  γουρουνοχαρά  (το σφάξιμο του γουρουνιού.  Τα περισσότερα σπίτια τρέφουν  ένα και δύο χοιρίδια! Είναι  η επάρκεια σε κρέας   ακόμη και ως τα επόμενα  Χριστούγεννα. Ξεχωρίζουν τα κομμάτια για το  τραπέζι των γιορτών,   ετοιμάζονται  τα  κομμάτια να μπουν στο αλάτι για  τον παστουρμά. τα μικρά κομμάτια θα γίνουν  λουκάνικα  και καβουρμάς, θα βράζουν τα κομμάτια λίπους για τη γλίνα.   (χοιρινό λίπος με αυτό γίνονται οι πίτες τα γλυκά  και το μαγείρεμα στα κρύα του χειμώνα) και  ότι περισσεύει  γίνεται  τσιγαρίδες  (κομματάκια κρέατος και λίπους που τσιγαρίζονταν  και  γεμίζουν  τα πήλινα κιούπια σκεπασμένα με γλίνα) έτσι φτάνουμε στην  Άνοιξη!!  με τη σφαγή  του Αρνιού  ή Κατσικιού  και  πάλι θα μεταποιήσουμε  ότι περισσεύει  από τη γιορτή του Πάσχα: ωριμάζουν τα φρούτα! αρχίσουν  τα γλυκά  και οι μαρμελάδες. τα άγρια συκαλάκια θα γίνουν γλυκό ακολουθούν  τα κεράσια  βύσσινα  φράουλες  βερίκοκα,  τα  πρώτα λιαστά λικέρ!  Οι κομπόστες,  τα λαχανικά θα μπουν στα βάζα  θα   παστεριωθούν  για να διατηρηθούν για ένα χρόνο.  Αποξηραίνονται  τα λαχανικά σε αρμαθιές!! μα και τα βότανα! Με πρώτο το χαμομήλι θυμάρι ρίγανη  και  το μαγικό  σπαθόχορτο!  θα γίνει το σπαθόλαδο (βάλσαμο) που δεν   λείπει από κανένα σπίτι.  

Καλοκαίρι!! φτάνουμε  στο θερισμό  και γεμίζουν τα αμπάρια με στάρι και το κελάρι με αλεύρι  θησαυρός!!!  Οι ντομάτες! πρέπει  να λιαστούν με τις μεγάλες  ζέστες να γεμίσουν τα βάζα με λιαστό πελτέ και αλεσμένη ντομάτα!!!   Μα ούτε  τα ψάρια  λείπουν από το κελάρι ,  ακόμη και στα ορεινά χωριά  τα ψάρια  παστά και καπνιστά έχουν και αυτά κυρίαρχη  θέση. Το κελάρι  είναι πάντα γεμάτο.  Μια παροιμία μας λέει: πως αν έχω στο κελάρι μου ψωμί κρασί και λάδι ρήγας με την γυναίκα μου κοιμούμαι  κάθε βράδυ: θαρρώ πως τα λέει όλα !!! 

Σε ποιούς απευθύνεται:

  • Τεχνολόγους τροφίμων
  • Γεωπόνους
  • Ερασιτέχνες Παραγωγούς
  • Νέους επιχειρηματίες
  • Και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει πώς να παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα για οικιακή χρήση

Κόστος: 250 € κατ΄ άτομο που περιλαμβάνει σημειώσεις, πιστοποιητικό παρακολούθησης καθώς και πρόσβαση στη βιβλιοθήκη "Δημήτρης & Αλίκη Περρώτη" καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολούθησης του σεμιναρίου και το εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων της ΑΓΣ.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Φόρμα Εκδήλωσης
Ενδιαφέροντος για τα
σεμινάρια ενηλίκων