Η συμμετοχή των μαθητών σε projects επιχειρηματικότητας αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος πρακτικής άσκησης. Αυτός ο τρόπος βιωματικής μάθησης εισάγει τους εκπαιδευόμενους σε αξίες και εμπειρίες ηγεσίας, επιχειρηματικότητας, παραγωγής και εμπορίας προϊόντων μέσα από ομαδική εργασία, συνδυάζοντας θεωρητικές γνώσεις πολλών γνωστικών αντικειμένων για ένα κοινό σκοπό.
Αποτελούν μια δυναμική διαδικασία, η οποία συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ομάδος, την παραγωγή προϊόντος, την πώλησή του, την αξιολόγηση και τον οικονομικό απολογισμό, καθώς και την αποταμίευση του κέρδους προς όφελος της τάξης.
Παραγωγή και διάθεση λαχανικών
α. Αγορά σπόρων και φυτών, σπορά και φύτευση στο έδαφος (ολοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική καλλιέργεια) και σε υδροπονικό υπόστρωμα, πότισμα, σκάλισμα και εφαρμογή μεθόδων φυτοπροστασίας, συγκομιδή και πώληση των προϊόντων.
Παραγωγή εποχιακών κηπευτικών φυτών (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, πεπόνια, καρπούζια κ.α.) στο θερμοκήπιο. Το projectπεριλαμβάνει τη σπορά, μεταφύτευση, φυτοπροστασία και πώληση ετήσιων κηπευτικών φυτών.
Παραγωγή, επεξεργασία και πώληση ετήσιων ανθοκομικών φυτών και δρεπτών ανθέων. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο project, προετοιμάζουν τα φυτά, δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, οργανώνουν τις παραγγελίες, πωλούν τα φυτά είτε σε γλαστράκια, είτε σε ωραίες ανθοδέσμες εάν πρόκειται για δρεπτά άνθη.
Διαχείριση δενδρωδών καλλιεργειών (κλάδεμα, λίπανση, αραίωση, φυτοπροστασία, κ.α.) και παραγωγή φρούτων με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο project, διαχειρίζονται τις δενδρώδεις καλλιέργειες, που περιλαμβάνουν ροδιές, ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές, ακτινιδιές, κερασιές κα., συγκομίζουν τα προϊόντα και τα διαθέτουν στη αγορά της Σχολής νωπά, ελαφρώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα.
Η νεοσύστατη αυτή ομάδα ξεκινά με την κατασκευή του θαλάμου παραγωγής ειδικού, θερμοκηπιακού τοξωτού τύπου (tunel), με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους και επαγγελματιών εξειδικευμένων από το χώρο παραγωγής μανιταριών. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα εγκαταστήσουν το γόνο για την πρώτη παρτίδα παραγωγής.
Το projectπραγματοποιείται στο εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων και περιλαμβάνει την παραγωγή προϊόντων από μεταποίηση φρούτων (μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες), την παραγωγή ζυμαρικών, την παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων (πίτες, λουκουμάδες), την παραγωγή προϊόντων ζαχαροπλαστικής, κ.α.
Το projectπεριλαμβάνει τη διαχείριση μελισσοσμήνους καθόλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μελισσοκομικό πρόγραμμα και την παραγωγή προϊόντων με κύριο από αυτά το μέλι.
Οι μαθητές εκπαιδεύονται και συμμετέχουν στη διαδικασία εκτροφής σαλιγκαριών στο εκπαιδευτικό εκτροφείο της Σχολής, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις εκτροφής σαλιγκαριών, επεξεργάζονται σαλιγκάρια και παράγουν λευκό χαβιάρι από αυγά σαλιγκαριών. Τους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης ή πιστοποιητικό τεχνίτη σαλιγκαροτροφίας.
α. Παραγωγή ορνίθων κρεοπαραγωγής (broiler):Οργανώνονται δύο εκτροφές το χρόνο. Οι μαθητές εκτρέφουν κοτόπουλα σε κοτέτσι της Σχολής για 45 περίπου ημέρες, τα οποία σφάζονται στο Κέντρο Τεχνολογίας & Επεξεργασίας Κρέατος υπό την εποπτεία κτηνιάτρου του Δημοσίου, συσκευάζονται από τους μαθητές και διατίθενται στο προσωπικό της Σχολής.
β. Εκτροφή πουλάδων αυγοπαραγωγής 30 ημερών: Οι μαθητές αγοράζουν από το εκκολαπτήριο της Σχολής πουλάδες ημέρας, τις εκτρέφουν για 4 εβδομάδες και τις διαθέτουν σε γονείς, συγγενείς και φίλους τους, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.