Οι μαθητές της Α’ ΓΕΛ της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής εξέτασαν αρχικά τη δυνατότητα διάλυσης διαφόρων ουσιών σε ανόργανους και οργανικούς διαλύτες, όπως το νερό, η αιθανόλη (οινόπνευμα), η ακετόνη (ασετόν), το λάδι, το εξάνιο κλπ. Καταγράφοντας τα πειραματικά τους αποτελέσματα εξήγαγαν συμπεράσματα για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαλυτότητα των ουσιών. Σε δεύτερο στάδιο αξιοποιώντας τα πειραματικά τους αποτελέσματα και συνδυάζοντας τους παραπάνω διαλύτες πραγματοποίησαν πείραμα δημιουργίας κρυστάλλων.