Οι μαθητές της Α' Επαγγελματικού Λυκείου, στα πλαίσια των απογευματινών εργαστηρίων φυσικών επιστημών, μέτρησαν το PH των παρακάτω υλικών: ζωμού τομάτας, χυμού πορτοκαλιού, παντζαρόζουμου, χυμού λεμονιού, ξυδιού, διαλύματος μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος. Οι μετρήσεις του PH έγιναν με τρεις τρόπους:
1. Με πεχαμετρικό χαρτί
2. Με φυσικό δείκτη (χυμό από κόκκινο λάχανο)
3. Με χημικό δείκτη (φαινολοφθαλείνη, ηλιανθίνη).
Στη συνέχεια και με βάση τα αποτελέσματά τους, κατέταξαν τα παραπάνω υλικά σε όξινα και βασικά και έγινε συζήτηση πως η έννοια του PH συνδέεται με την καθημερινή ζωή!