ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO)   /   Ιδιωτική Χρηματοδότηση
Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO)
Ιδιωτική Χρηματοδότηση
Ίδρυμα Μποδοσάκη - Ευδόκιμη Γη

Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP (Αγωγός καλής ενέργειας) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του Έργου TAP. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) μετέχουν στο πρόγραμμα ως φορείς υλοποίησης.

Ειδικότερα, η ΑΓΣ υλοποιεί δράσεις εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, οι οποίες απευθύνονται σε παραγωγούς, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Η εκπαίδευση αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από τη σπορά μέχρι το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις ή ακόμη και τις εξαγωγές.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ θα εκπαιδευτούν συνολικά 300 παραγωγοί, σε προεπιλεγμένα προϊόντα, που καλλιεργούνται στι γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ και στις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από το πρόγραμμα στους τομείς της μελισσοκομίας, της φυτικής και της ζωικής παραγωγής:

Η ανακοίνωση του προγράμματος

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της Φυτικής Παραγωγής

Καλλιέργεια Φασολιών

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Καλλιέργεια Ελιάς

Καλλιέργεια Καρποφόρων Δέντρων

Πρόγραμμα "Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο"

Εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής

Αγελαδοτροφία

Αιγοπροβατοτροφία

Εκπαιδευτικό προγράμμα στον τομέα της Μελισσοκομίας

Μελισσοκομία

 

Βιβλία & Έντυπο υλικό

Βασικές αρχές διαχείρησης  αιγοπροβατοτροφικής μονάδας

Τυροκομία

Αρωματικά φυτά

Ελιά

Το μέλι: Στην τοπική οικονομία από την αρχαιότητα έως σήμερα

Όσπρια

Π
ρακτικές καλλιέργειας καρποφόρων δέντρων

Τα πρώτα βήματα ενός μελισσοκόμου

 

Άρθρα και αναφορές

Ευδόκιμη Γη: Το πρόγραμμα που γονιμοποιεί τη μελισσοκομία στη Μακεδονία

Ίδρυμα Μποδοσάκη - Σκέψη για τροφή

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, σχεδίασε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη παραγωγών, μικρών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πέντε κατηγοριών προϊόντων με αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα: την ελιά και τα παράγωγά της, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών: τα φασόλια, τις πιπεριές Φλωρίνης και το κάστανο.

Η Σχολή έχει αναλάβει την εκπαίδευση και συμβουλευτική, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από τη σπορά μέχρι το μάρκετινγκ και τις εξαγωγές. Η υποστήριξη παρέχεται τόσο ομαδικά όσο και σε εξατομικευμένο επίπεδο, στις μονάδες παραγωγής.  

Συμβουλευτική σε Προβατοτροφική Μονάδα
(πιλοτική δράση). Δείτε το βίντεο εδώ.

Εκπαίδευση νέου κτηνοτρόφου από την περιοχή της Αρκαδίας

Εκπαίδευση μελών του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού "Βοσκός

Έργο Floating Lettuces

Ίδρυμα Μποδοσάκη - ΑΒ Βασιλόπουλος | Πρόγραμμα «Ευφυούς Γεωργίας»

Το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μέσω του προγράμματος θα εισαχθούν νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας της χώρας μας.

Το πρόγραμμα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιείται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των εργαλείων της για την πολιτική μετά το 2020. Θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς.

Μέσα από την εγκατάσταση 12 τηλεμετρικών διατάξεων τελευταίας τεχνολογίας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας μας, οι παραγωγοί έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, σε μορφή φιλική προς το χρήστη, οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές παραμέτρους όπως: 

·   μετεωρολογικές παράμετροι, θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία.

·   εδαφολογικές παράμετροι, υγρασία και θερμοκρασία εδάφους. 

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία.   Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση των 12 σταθμών θα γίνει σε:

·      4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο

·      2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική

·      4  κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία

·      2 εκτάσεις βοσκοτόπων για τη ζωική παραγωγή βοοειδών στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη.

Βίντεο

Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας

https://www.youtube.com/watch?v=bEXfLSpYYUg

Γνωρίστε το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας

https://www.youtube.com/watch?v=bsFU3HiPFrs

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας στο Κιλκίς

https://www.youtube.com/watch?v=RBYcOtkyqsE

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου - Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας


Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εγκαινίασαν το Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας με έδρα την πόλη της Καλαμάτας στις 10 Οκτωβρίου 2016.

Στόχος του ΚΕΑΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθεται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αναζητούν τον τρόπο να την υλοποιήσουν. Το ΚΕΑΜ ξεκίνησε τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής παιδείας, την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΑΜ εδώ.

Εγκαίνια του Κέντρου

Έναρξη σεμιναρίων επιμόρφωσης

Επίσκεψη εκπαιδευομένων σε ελαιοτριβείο

Παρουσίαση "Ποιοτική Αξιολόγηση Επιτραπέζιας Ελιάς" στην Καλαμάτα

Έναρξη 2ου Κύκλου Σεμιναρίων του ΚΑΕΜ

Σεμινάριο "Επεξεργασία Ελιάς και Ελαιολάδου"

Εργαστήριο Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων 

Πρόσκληση και Ημερίδα για την Αγροδιατροφική Επιχειρηματικότητα

Έναρξη 3ου κύκλου Σεμιναρίων ΚΑΕΜ

Έναρξη και λήξη σεμιναρίου τυροκομίας

Έναρξη Εγγραφών 4ου Κύκλου Σεμιναρίων Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Recharging the Youth Program

Τον Οκτώβριο του 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, με σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί έντονα από το ανησυχητικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College επιλέχθηκαν, σε συνεργασία με το Rutgers University - New Jersey και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως οι στρατηγικοί εταίροι για τη διοργάνωση δράσεων σχετικών με το πρόγραμμα Recharging the Youth: New Agriculture for a New Generation. Η Σχολή συμμετέχει πραγματοποιώντας κλαδικές μελέτες και δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των τροφίμων και του τουρισμού.

Περιγραφή Προγράμματος

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών για το πρόγραμμα Recharging the Greek Youth

Έναρξη του προγράμματος για τον Εναλλακτικό Τουρισμό

Έναρξη του προγράμματος για τον Εναλλακτικό Τουρισμό στο Βόλο

Εργαστήριο "Γαστρονομική Ιστορική Ξενάγηση" στα Γιάννενα

Επιδεικτικές εφαρμογές Amino16 της Ελληνικής Βιομηχανίας Υδρολυμένης Πρωτεΐνης Ε.Ε. (ΕΒΥΠ)

Το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων ξεκίνησε την δράση πιλοτικής/επιδεικτικής εφαρμογής της χρήσης των καινοτόμων προϊόντων της εταιρίας ΕΒΥΠ (ΑΜΙΝΟ 16, ΑΜΙΝΟ 16 Β-Zn κλπ) στις καλλιέργειες της ελιάς, της κερασιάς και της μηλιάς. Η πραγματοποίηση επιδεικτικών εφαρμογών αποτελεί στρατηγική επιλογή του Γραφείου, ως τμήμα των ενεργειών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με σκοπό την καλύτερη ανάδειξη του έργου που επιτελεί η Σχολή. Οι δράσεις επίδειξης και ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών (αγροτικός κόσμος, επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα και κοινωνία) αποτελούν εργαλεία αναγνώρισης της Σχολής και καταξίωσής της ως έναν από τους βασικούς φορείς μεταφοράς της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. 

Πιλοτική εφαρμογή

Εφαρμογή του σκευάσματος στην Έδεσσα

Επιδεικτική εφαρμογή του σκευάσματος ΑΜΙΝΟ-16

Folloe project
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-21 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!